Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Vrouw en Vlieter door Martin Bril

Grietje Bosker steekt over.
Country:
Netherlands
Place:
Afsluitdijk , N 52°58'-W 5°6'
Time:
28 May 1932, 12:00
Promoted by:
Lex
TOOVS similar and nearby:
316 TOOVS

Next TOOV:

9 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

Artikel van martinbril.nl
In het verhaal van de Afsluitdijk komen geen vrouwen voor. Dat is vreemd. Al die duizenden mannen die aan de dijk hebben gewerkt, moeten toch vriendinnen, verloofdes, moeders en vrouwen hebben gehad. Met het bijbehorende geluk, verdriet en gemis. Ook kan ik me niet voorstellen dat zich bij de grote arbeiderskampementen bij Den Oever geen hoeren meldden, desnoods boerendochters op zoek naar een man.

Toch zijn ze er niet - of laat ik het zo zeggen: in alle literatuur die ik over de aanleg van de dijk heb doorgeploegd, kom ik geen vrouwen tegen. En ook op oude foto's en filmbeelden zie je zelden vrouwen, en als je ze wél ziet, vertegenwoordigen ze datgene dat door aanleg van de Afsluitdijk verloren ging: de visserij van Volendam en Urk, de bedrijvigheid van Enkhuizen en Hoorn. Veel klederdracht dus, maar weinig noeste arbeid, en al helemaal geen erotiek.

Of liefde, zo u wilt.

Preuts Nederland.

God nog de baas.

Gelukkig was er één vrouw op het moment suprème: Grietje Bosker uit Hypolytushoef. Zij was het die op achtentwintig mei 1932 om iets na één uur, toen de laatste grijper keileem in de Vlieter was gestort, als eerste vrouw de overkant wist te bereiken, dit geheel tegen het protocol in. Plotseling maakte zij zich los uit de kluwen van aanwezigen op de smalle dijk (ze was daar als zus van een plaatselijke aannemer), en begon ze aan haar oversteek. 'En Grietje tilde haar rokken op,' schreef Max Dendermonde, 'tot hoger dan haar molton onderbroek en samen met een paar dijkwerkers,elkaar wankel ondersteunend, strompelde zij als eerste van Noord-Holland naar Friesland.'

'De zee kolkte woest door het gapende gat,' verklaarde ze later in de Enkhuizer Cournant, 'we trokken onze schoenen en kousen uit. Ik droeg zijden kousen en een zwart mantelpak.' Dat laatste zal waar zijn geweest, maar het jasje van het mantelpak is op oude foot's en filmbeelden niet te zien: daar draagt Grietje een witte blouse, waardoor ze bovendien goed zichtbaar is.

Van de ene kluit naar de andere bewoog ze zich voort, meer vallend en kruipend, dan lopend, eigenlijk, en intussen loeiden er sirenes en stoomfluiten om het feestelijke moment kracht bij te zetten. En Grietje had al ploeterend in de blubber ook nog oog voor de omgeving; graafmachines, baggerschuiten en passagiersschepen met hoogwaardigheidsbekleders aan boord die de champagne hieven. 'Ik zag ze elkaar omarmen en dansen van geluk,' herinnerde ze zich, 'Ik kon ook mijn tranen niet bedwingen. Met mijn modderhanden veegde ik langs mijn gezicht.'

Je ziet het voor je.

Grietje Bosker was dus de eerste vrouw. De mannen in wiens gezelschap zij zich bevond, zijn naamloos gebleven. Misschien tellen zij niet mee, omdat ze werkten aan de dijk en is Grietje écht de eerste burger, om het zo maar eens te zeggen, die de dijk overstak. Vijfentwintig jaar na dato, in 1957, wisten de autoriteiten haar in ieder geval te vinden toen er bij het jubileum van de sluiting iemand moest worden gevonden om een bos bloemen aan te overhandigen.

Grietje was toen duidelijk mevrouw Bosker - een rijzige dame in een lange, witte mantel, een zwart handtasje koket onder de arm, een sjaal wapperend om de hals. Heer Prinsen, commisaris van de koningin in Noord-Holland, mocht haar de ruiker geven. Daarna verdween Grietje Bosker weer in de Noord-Hollandse anonimiteit om haar leven te leiden. Ze trouwde nooit, en heeft de wereld niets anders nagelaten dan haar sprong over de Vlieter. Mooi, toch wel, eigenlijk.

Video stills uit 75 jaar afsluitdijk van de NOS


COMMENTS (1)

You can place a comment anonymously or login

Anonymous says

20-04-2020 | 11:25

In de tekst staat: „vertegenwoordigen ze datgene dat door aanleg van de Afsluitdijk verloren ging: de visserij van Volendam en Urk.“
Urk is de grootste vissershaven van Europa, zo niet van de wereld. De schepen zijn echter vaak te groot om in Urk af te meten, maar op Urk hebben ze ook de moderne vervoermiddelen ontdekt. Ik heb trouwens Urker vissers actief gezien op tenminste 4 continenten. Dankzij allerlei internationale maatregelen hangt niet altijd een driekleur achterop het schip, maar het schip blijft Urks.
Volendam is op iets bescheidener wijze actief in de visvangst op IJssel- en Markermeer.
De Volendammers zijn wel erg actief in de vishandel.
Ik zie nog regelmatig vrouwen in Urker klederdracht bij ons in de stad rondlopen op
zaterdag. Nee er is niets verloren gegaan, maar het is wel veranderd, zoals de hele maatschappij is veranderd sinds 1932.

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
29 May 2007
Comments:
1
Views:
17957
Rating:
stars4
Tags:
Afsluitdijk 75 jaar Grietje Bosker Martin Bril NOS
Channels:
Culture
316 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™