Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Eten en dobbelen in Paúl do Mar

Kids on the rocks
9 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

De temperatuur aan de zuidkust van Madeira schommelt grofweg tussen de 20 en 30 graden Celsius. In augustus en september kan het wel eens doorschieten naar 35 graden en enkele oudere ingezetenen van de noordkust bewaren nog herinneringen aan een beruchte februarimaand waarin het kwik zakte tot een ongekende 17 graden. Met dergelijke waarden is het klimaat hier eerder tropisch dan subtropisch en dat blijkt vooral uit de vegetatie. Waar typisch mediterrane soorten als sinaasappel, vijg, olijf en dadel zelfs een enkel nachtvorstje nog wel overleven leggen mango, avocado en banaan dan onherroepelijk het loodje. Op het gebied van fruitteelt neemt het eiland, samen met de eveneens Portugese Azoren dan ook een vrij unieke positie in. Als je écht wilt weten hoe diverse bananensoorten smaken of wilt proeven van vier verschillende soorten passievrucht en talloze andere exotische vruchten die in geen enkele winkel in Nederland worden aangeboden is Madeira een serieuze aanrader.
Als je daarbij ook nog een liefhebber bent van vis en ander zeegoed is een bezoek aan dit eiland zelfs domweg een ‘must’. De Espada com Banana (degenvis met banaan) is een specialiteit van het eiland die je eigenlijk wel ééns in je leven geproefd moet hebben. Ook de Budiao (een prachtige vis die uitsluitend in deze buurt voorkomt) kan ik van harte aanbevelen. Hoewel deze vis bij het bereiden zijn schitterende kleuren verliest word dit volkomen goedgemaakt door de smaak die met niets is te vergelijken. Dat de vis op Madeira niét duur wordt betaald is dan ook nog mooi meegenomen. Voor de prijs waar je in Nederland een bakje friet met een kroket kunt scoren heb je hier een royaal bord geroosterde knetterverse sardines met garnituur. Hierbij geldt overigens wel dat de prijzen duidelijk zakken naarmate je je verder verwijderd van de hoofdstad Funchal.
In dorpjes als Paúl do Mar is, naast het verbouwen van bananen, de visserij vaak nog altijd de voornaamste bron van inkomsten. Vissen gebeurt hier nog op de traditionele manier en een bezoek aan het vissershaventje is dan ook een rustgevende ervaring. Terwijl een aantal mannen in de schaduw van de kademuur honderden meters vislijn voorziet van haken en aas arriveren voortdurend kleine bootjes waaruit ladingen sardines worden overgeheveld naar drijvende leefnetten. De bemanning van deze bootjes is meestal al enigszins op leeftijd en zichtbaar door de elementen aangedaan. Onophoudelijk sigaretten rokend doen ze hun werk ongehaast en geroutineerd. Van duidelijk moderner snit zijn de talloze in wetsuits gestoken, jongemannen die, vlak voor de kust rondsnorkelend, de meer exclusieve vissoorten bejagen met hun harpoengeweren. En dan zijn er ook nog de kinderen van het dorp, die elke avond de rotsen afstropen naar schelpdieren en gestrand kleingoed.
Wij vonden het allemaal heel idyllisch en romantisch en waren al bijna tot de conclusie gekomen dat Madeira wel zo’n beetje ‘the closest thing to Paradise’ moest zijn toen we werden geconfronteerd met de, schijnbaar onvermijdelijke, keerzijde. De taxichauffeur die ons naar Funchal bracht sprak een beetje Engels en was zeer trots op zijn Eiland. Persoonlijk was hij ook wel ingenomen met het toenemende toerisme omdat zijn salaris er beslist op vooruit was gegaan. Inmiddels verdiende hij in een goede maand soms bijna vijfhonderd Euro en dan had hij ook nog één vrije dag per week. Voor de mensen ‘up the mountains’ echter was het een heel ander verhaal. Zij profiteerden helemaal niet van het toerisme en hadden er zelfs eerder last van omdat de aanwezigheid van vermogende vakantiegangers nu eenmaal leidt tot oplopende prijzen bij de plaatselijke winkeliers. Zijn verhaal wierp een flauwe schaduw over mijn bijna permanente euforie maar resulteerde wel in een schuldbewuste fooi die aanmerkelijk hoger uitpakte dan mij bij aanvang van de rit voor de geest zweefde.
Omdat ik de hoedanigheid van kapitalistische uitbuiter maar niet van me af kon zetten zat ik die avond wat bekommerd op ‘ons’ terras voor me uit te mijmeren. In de nabijgelegen Bar Branco (één tafel, zes stoelen, een koelkast en een uithangbord) waren de vier vaste klanten als altijd fanatiek en luidruchtig aan het dobbelen. Op een of andere manier mengde hun verwaaiende kreten wonderwel met het geruis van de trage Atlantische branding en de cicades in een dadelpalm. Zoals iedere nacht verlieten ze, rond twaalf uur, hun stamkroeg en wensten mij boa noite en een korte verhandeling die waarschijnlijk neerkwam op “slaap jij maar lekker uit, wij gaan wel weer vissen”. Natuurlijk, vijfhonderd Euro is niet veel en getuige de pianoglimlach van veel plaatselijke senioren is zelfs een kunstgebit hier een onbetaalbaar gemak. Maar toch.....Over hoeveel geld moet je in Nederland beschikken om te kunnen leven zonder ongemakken als haast, files, kou, hagel, stress, en toenemende hufterigheid?
Eén ding is zeker. Mocht ik ooit de status bereiken van ‘goedgevulde Hollandse Pensionado in redelijke gezondheid’ is het onwaarschijnlijk dat ik ‘s winters ga aquajoggen in de Algarve of golfen op Mallorca. Af en toe een potje dobbelen in Bar Branco terwijl mijn, eeuwig jongere, geliefde om de hoek de Mango’s verzorgt. Meer verlang ik niet op mijn oude dag. Ik ben alleen bang dat, tegen de tijd dat ik haar heb omgepraat, Bar Branco als casino onderdeel uitmaakt van het ‘Atlantic Yacht Resort Paúl do Mar’ en mijn Euro's er dus geen gulden meer waard zijn. Omdat ik ‘haast’ in dit geval als legitiem beschouw ga ik morgen weer een staatslot kopen.


COMMENTS (1)

You can place a comment anonymously or login

Anonymous says

7-10-2008 | 12:47

Wat een prachtig verhaal.

Ik reis donderdag af naar dit eiland en zal zeker op inspectie gaan om een nog idyllischer plaatje te schieten.

Erg fraaie foto's.

Janneman

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
21 August 2008
Comments:
1
Views:
4504
Rating:
stars3
Tags:
vis Madeira flora fauna vakantie eten
Channels:
Culture Nature Culinair Travel
Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™