Great Things TO'VE Done

MY TOOVS 0 views 0 comments 0 TOOVS shared

Toren van Hercules, licht en lucht

Country:
Spain
Place:
A CoruƱa , N 43°23'-E 8°24'
Time:
25 July 2008, 22:00
Done by:
Lex
TOOVS similar and nearby:
1 TOOVS

Next TOOV:

8 images | 0 video's

ABOUT THIS TOOV

De oudste, nog dienstbare vuurtoren ter wereld brandt al bijna 2000 jaar op een klif in Noordwest Spanje. In de provinciestad A Coruna van de autonome regio Galiciƫ staat de Torre de Hercules.
Hier laat je het land achter je en strekt zich tot de einder het water van de Atlantische Oceaan. Men zei dat je bij helder weer Brittannia kon zien liggen.
De Romeinen onderschreven de strategische ligging door het bouwen van een vuurtoren. Torre de Hercules.

Vele heersers kwamen en gingen maar allen lieten de Torre de Hercules branden. Bijzonderder nog, behielden zijn hoedanigheid.
Picasso, die hier als kind opgroeide, noemde hem de karamel toren. Een pakkende benaming en beschrijving tegelijk. Vanaf de top tot het basement is de toren uitgevoerd in een zelfde, zacht ogende steen, waarin vormen in en uitgedrukt zijn.
Ingedrukt zijn de gaten van de ramen. Uitgedrukt zijn de omlijstingen van deze ramen en een band welke als een spiraal van onder tot boven aan de toren doorloopt. Of beter, van boven naar beneden stroomt daar het de natuur van karamel mooier kenmerkt. Het is direct duidelijk dat in de toren ter plekke van de band de trap loopt waarlangs eeuwen lang het hout naar boven is gedragen. De raamkozijnen volgen deze functionele geleiding braaf en geven de toren als geheel zijn dienstbare uitstraling.
Welk architectonisch object is dienstbaarder dan een vuurtoren?
Op deze plek der plekken, waar exact op die plek, sinds onze jaartelling een vuurtoren staat is meer lucht dan waar ook. En meer zee om het licht de lucht te laten belichten dan waar ook.
De Torre de Hercules ziet dit schouwspel dagelijks met alle respect aan. Op het moment dat de zon verdwijnt in het schemer gebied van waar de horizon zich moet bevinden ontsteekt de toren zijn licht en zet het schouwspel van licht en lucht voort.
Toont zich dienstbaar.


COMMENTS (0)

You can place a comment anonymously or login

Post a comment

INTERACT WITH THIS TOOV

THIS TOOV

Added on:
27 September 2008
Comments:
0
Views:
4245
Rating:
stars3
Tags:
licht vuurtoren klimmen lucht
Channels:
Travel Culture
1 TOOVS similar and nearby

Sign up | About TOOVS | Help | Terms & Privacy | Top of page Copyright © 2007 TOOVS ™